Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Thuis

Thuis

Wat kan ik doen als ik weggelopen ben?

Weglopen komt vaker voor dan je verwacht. Per jaar lopen ongeveer 30.000 kinderen weg van huis. Hier kunnen heel veel redenen voor zijn: je wil vrijheid of er zijn problemen thuis. Wat de reden ook is, neem vooral contact met ons op wanneer je bent weggelopen. Het is namelijk niet veilig om alleen op straat rond te dwalen of ergens naar toe te gaan zonder dat je ouders hiervan weten. Het is daarom belangrijk dat je de juiste hulp krijgt om zo een goede plek te kunnen vinden waar je kan verblijven. Wij kunnen helpen met het zoeken naar een oplossing zodat jij zo snel mogelijk goed terecht komt.


Wat bepaal jij zelf?

Pas als je 18 jaar bent, mag je echt alles zelf bepalen. Tot die tijd nemen je ouders of verzorgers beslissingen over jou. Wel mag je steeds meer zelf beslissen als je ouder wordt. Ook kan je natuurlijk altijd vertellen wat jij vindt van de beslissingen van je ouders. Misschien lukt het dan om er samen uit te komen. Lukt dit niet? Of heb je een vraag over wat jij zelf mag beslissen? Neem dan contact met ons op.


Ouders uit elkaar

Als jouw ouders uit elkaar zijn of gaan scheiden dan moeten ze goede afspraken maken over jou. Zo spreken zij bijvoorbeeld met elkaar af bij wie jij gaat wonen en hoe vaak jij elke ouder gaat zien.

Gaan jouw ouders scheiden en ben jij 12 jaar of ouder dan vraagt de rechter naar jouw mening. De rechter nodigt jou dan uit voor een gesprek. De advocaten en je ouders zijn niet bij het gesprek, het gesprek is echt alleen tussen jou en de rechter. De rechter vraagt aan jou wat jij het liefst wil, bijvoorbeeld waar jij zou willen wonen. De rechter luistert goed naar jouw mening, maar neemt zelf een beslissing. Hij of zij zal daarbij goed nadenken over wat hij voor jou het beste vindt. Het kan zo zijn dat hij niet precies beslist wat jij het liefst zou willen. Een gesprek met de rechter klinkt misschien heel spannend. Wil jij graag meer weten over hoe zo een gesprek gaat, bel ons dan!

Ben je nog geen 12 jaar, dan hoeft de rechter niet naar jouw mening te vragen. Wel kan je jouw mening laten horen door een brief aan de rechter te schrijven. In deze brief kan jij bijvoorbeeld opschrijven waar jij graag wil wonen. Ook kan het zo zijn dat je een van je ouders minder vaak of juist vaker wilt zien. Wij kunnen je hiermee helpen door samen met jou een brief naar één van je ouders te schrijven. Werkt dat niet, dan kunnen wij samen met jou kijken naar andere oplossingen.

Wij kunnen jou helpen met het schrijven van een brief naar de rechter en uitleggen hoe een gesprek met de rechter gaat. Jouw ouders zitten hier niet bij. Jij mag zelf bepalen of je aan je ouders wilt vertellen waar wij het over hebben gehad. Wij zullen nooit iets aan je ouders vertellen als jij dat niet wilt.


Stuur ons een bericht!